Byla by škoda navštívit Švýcarsko a přitom neochutnat jeden z jeho největších gastronomických pokladů, světově proslulý sýr ementál. Pravý ementál se vyrábí v údolí řeky Emme v kantonu Bern a sýrové bochníky mají velikost kola od vozu. Charakteristické díry uvnitř sýra vznikají tvorbou plynů během zrání. Do tajů historie i procesu výroby této pochoutky vás zasvětí během exkurze v továrně Emmentaler Schaukäserei v malé vesnici Affoltern im Emmental. Zájemci si mohou dokonce sami sýr vyrobit nebo navštívit firemní obchod či restauraci.
Otevírací doba:Denně 9:00-18:30 (duben-říjen), 9:00-17:00 (listopad-březen). Ukázka moderní produkce sýrů začíná každý den v 11:00, ve 14:00 začíná ukázka tradiční produkce sýrů, ve stejný čas si můžete zkusit vyrobit vlastní smetanový sýr, v 16:00 se vytahují sýry z kádí a dávají se do forem.
Vstupné (popis):Výroba vlastního sýra 7 CHF, děti (6-16 let) 4 CHF.
Webová adresa: http://emmentaler-schaukaeserei.ch http://www.kaeseroute.ch/