Vipavské údolí je sluncem zalitý úrodný kraj, proslulý produkcí znamenitých vín, která již celá staletí vyrábějí zdejší vinaři. První zmínky o výrobě vína v této oblasti pocházejí již ze středověku, vinnou révu zde ale pěstovali již staří Římané. Největším městem v celém údolí je sice Ajdovščina, nejlépe uděláte, když se vydáte do Vipavy, kde vám v místním informačním centru ochotně poradí a poskytnou potřebné materiály. Určitě se nespokojte jen s kýčovitými pohledy na vinice a tyčící se horské hřbety v pozadí, ale naplánujte si návštěvu některého z mnoha vinařství, které jsou roztroušené ve vesnicích po údolí. Nejenže se dozvíte mnoho o výrobě vína a lokálních zvycích, ale ochutnáte i místní varianty bílých i červených vín a gastronomické lahůdky, jako je pršut nebo sýry.
Jak se tam dostat:Vipavským údolím pojedete po cestě z Kranjske Gory nebo Bovce ke slovinskému pobřeží. Blízko je to sem také z Ljubljany nebo italského Udine.
Další informace:Doporučujeme nejprve zajet do informačního centra ve Vipavě (Glavni trg), kde vám poskytnou cenné informace a tuny materiálů. Ideální je mapa s vyznačenými vinařstvími a informacemi o otevírací době a degustační nabídce.
Webová adresa: https://www.vipavskadolina.si/en/